Huby: výborný pomocník pri chudnutí

Dobrá správa pre všetkých fanúšikov hríbov – hubárska sezóna je opäť tu. Či už držíte diétu, alebo sa snažíte svoj jedálniček len trochu odľahčiť, na huby by ste určite zabudnúť nemali.

Prečo sú zdravé a vhodné počas diéty?

Hlavnou zložkou húb sú bielkoviny. Sušina z húb pritom obsahuje 5 – 30 % bielkovín, zvyšok tvorí voda (až 70 – 95 %). Vďaka tomu sa pri ich tepelnej príprave objem húb zníži až desaťnásobne. Okrem týchto zložiek sú huby tiež výborným zdrojom vitamínov ( najmä betakarotén a vitamíny B1 a B2). Vo vegetariánskych a vegánskych kuchyniach sa najmä kvôli obsahu bielkovín, podobným tým živočíšnym, používajú ako náhrada bielkovín. V prípade, ak môžete jesť mäso, odporúčame ich kombinovať akoukoľvek živočíšnou bielkovinou a tiež so zeleninou. V primeranom množstve podporujú trávenie (cca 100 – 200 g čerstvých húb na jeden pokrm). Ak počítate kalórie, húb sa určite báť nemusíte. Na 100 g obsahujú len 25 g kalórií.

Ako pripravovať huby?

Huby neodporúčame pred prípravou umývať, ale očistiť ostrým nožom, prípade vlhkou kuchynskou utierkou. Ak ich vystavíte nadmernému množstvu vody, huby ju absorbujú a ich príprava bude ťažšia. Aby bol váš hubový pokrm čo najchutnejší, prinášame vám niekoľko dôležitých rád:

  1. Pri smažení neprepĺňajte panvicu hubami – aby boli huby dobre pripravené, musia mať na panvici dostatok miesta. Zvoľte radšej menšiu porciu a pripravte huby dôkladne. Smaženie húb trvá 8 – 10 minút.
  2. Varenie húb – ak sa rozhodnete huby variť (napríklad pri príprave polievok), na ich uvarenie postačí 5 minút. Ich konzistencia bude jemná, nie však rozvarená.
  3. Grilovanie húb by malo trvať cca 4 – 6 minút. Pred prípravou ich môžete ponoriť do zmesi olivového oleja, cesnaku, soli a korenia, budú oveľa chutnejšie.
  4. Pečenie húb -ak preferujete „chrumkavejšiu“ konzistenciu húb, skúste ich zapiecť. Pečte na 160 stupňoch asi 20 minút. Počas pečenia huby otáčajte, aby sa nepripiekli.

S čím huby kombinovať?

Huby sú neutrálna potravina, ktorá sa dá využiť pri príprave takmer akéhokoľvek jedla na slano. Niektoré kombinácie však z nich spravia skutočnú delikatesu:

Korenie: vyskúšajte ich určite v kombinácii s bazalkou, oregánom, zázvorom, rozmarínou, pažítkou, čiernym korením alebo petržlenom.

Zelenina: huby si skvelo rozumejú s cibuľkou, šalotkou, cesnakom a pórom. Vyskúšajte aj špargľu, hrášok, fenikel či paradajky.

Naše tipy na chutné a diétne jedlá z húb:

Plnený kelový list s omeletou a hubami

Plnené šampiňóny portobello

Zapečený stopkový zeler s hubovou omeletou