Ako si dopriať zmrzlinu aj počas diéty? + tipy na jednoduché recepty

Neviete si predstaviť leto bez chutnej mrazenej pochúťky? Pripravte si ju doma bez zbytočného cukru navyše. Hravo to zvládnete bez akéhokoľvek stroja, postačí vám obyčajný kuchynský mixér.

3 jednoduché princípy nízkosacharidovej zmrzliny

  1. Používajte ovocie a prísady s nízkym obsahom cukru – popri ketogénnej diéte sú najvhodnejším ovocím jahody, černice či maliny. Ak ste v štádiu diéty, keď je každý gram sacharidu navyše neprijateľný, vyhýbajte sa banánom, čerešniam či mangu. O obsahu sacharidov v ovocí si môžete prečítať tu.
  2. Nepridávajte cukor navyše – osviežujúca zmrzlina nemusí byť zbytočne sladká, ovocie, z ktorého ju vyrobíte bude stačiť. Ak už predsa len musíte sladiť, použite stéviu alebo naše Sweetlift prírodné sladidlo.
  3. Nebojte sa plnotučných mliečnych výrobkov  - tuky vašej postave škodia oveľa menej ako sacharidy. Do zmrzliny preto pokojne použite plnotučnú verziu smotany či tvarohu. S nízkotučnou by sa vám navyše mohlo stať, že nedôjde k potrebnému stuhnutiu hmoty.

Najjednoduchšia: Jahodová (malinová) zmrzlina

Ingrediencie: 4 lyžice smotany na šľahanie, ½ lyžičky vanilkovej esencie, štipku soli, 190 g mrazených jahôd alebo malín

Všetky ingrediencie zmiešajte v mixéri na vysokých otáčkach, kým nevznikne krémová hmota. Pred podávaním nechajte hodinu odležať v mrazničke. Ozdobiť ju môžete kokosovými hoblinkami alebo na jemno nasekanými vlašskými orieškami.

Najkrémovejšia: čokoládová zmrzlina z arašidového masla

Ingrediencie: 400 ml kokosového mlieka, 130g arašidového masla, 70 g kokosového oleja (vážené v tuhom stave, potom rozpustiť), 20 g kakaového prášku, štipka soli, stévia podľa chuti.

Všetky ingrediencie zmiešajte v mixéri na vysokých otáčkach, kým nevznikne krémová hmota. Vložte do mrazničky na 30 minút, zakryte potravinovou fóliou,  potom zamiešajte. Nechajte odležať ďalšiu polhodinu a postup ešte raz zopakujte. Zmrzlina je najlepšia ak ju necháte odležať aspoň 2 – 3 hodiny.

Najrýchlejšia s najmenším obsahom cukru: čokoládová zmrzlina MDieta

Ingrediencie: zmes na prípravu čokoládovej zmrzliny MDieta

K 40 g prášku pridajte 75 ml vody a pomocou šejkra (metličky, mixéra) rozmiešajte až do vzniku homogénnej zmesi. Pripravenú zmes ochladťe v mrazničke pri -18°C po dobu 4hod. Pre lahodnú krémovú textúru, nechajte stáť pri izbovej teplote najmenej 15 minút pred podávaním.

Klasická voľba: tvarohová domáca zmrzlina

Ingrediencie:3dl mlieka, 1,5dl smotany na šľahanie, 250g tvarohu, stévia podľa chuti

Mlieko spolu so smotanou a sladidlom necháme zovrieť a následne vychladnúť. Do zmesi primiešame jemný tvaroh, vložíme do mrazničky a premiešame 2 x po pol hodine. Zmrzlina je najlepšia ak ju necháte odležať aspoň 2 – 3 hodiny.