Zdravé vianočné medovníčky

Zbožňujete pečenie, zdobenie a najmä jedenie vianočných perníčkov? Vyskúšajte našu zdravú variáciu týchto obľúbených sviatočných dobrôt! Chutia výborne a navyše až tak neublížia vašej línii.

zdrave_pernicky

Ingrediencie:

Cesto:

  • 165 g celozrnnej pšeničnej múky
  • ¾ lyžičky kukuričného škrobu (solamyl)
  • ¼ lyžičky prášku na pečenie
  • 1 a pol lyžičky sušeného zázvoru
  • štipka muškátového oriešku a pomletých klinečkov
  • 2 lyžice mierne roztopeného kokosového oleja
  • 1 veľké vajce ( pred prípravou perníkov ho vyberte z chladničky nech sa ochladí na izbovú teplotu)
  • 1 a pol lyžičky vanilkovej esencie
  • 60 ml melasy
  • 1 lyžička tekutej stévie s príchuťou vanilky

Na ozdobenie:

  • 10 lyžičiek stévie
  • 2 lyžičky mlieka

V jednej miske spolu vymiešajte všetky suché ingrediencie ( múku, škrob, prášok na pečenie, zázvor, klinčeky, muškátový oriešok). V druhej miske spolu vymiešajte kokosový olej, vajce a vanilkový extrakt. Zamiešajte melasu a stéviu. Takto pripravenú zmes „vylejte“ do múkovej zmesy a spracujte na pevné cesto.

Na dosku rozprestrite potravinársku fóliu, položte na ňu cesto a rozvaľkajte ho na hrúbku cca 1,5 cm. Cesto prikryte potravinárskou fóliou a nechajte oddychovať aspoň 1 hodinu.

Rúru predhrejte na 160 stupňov. Cesto vyvaľkajte medzi fóliami na 2-3 mm. Odstráňte vrchnú fóliu a vykrajujte tvary podľa želania. Ak sa vám cesto nedá odstrániť z fólie, pomôžte si silikónovým nožom. Hotové tvary poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.

Cesto pečte pri teplote 160 stupňov 8 – 10 minút. Po vytiahnutí nechajte vychladnúť ešte na plechu aspoň 5 minút.

Zmiešajte mlieko so stéviou v malej miske. Vložte do sáčku na zdobenie a ozdobte podľa vlastnej predstavy.