Pozor na cukry v ovocí

res2


Zázračné ovocie

Snáď žiadny iný druh potraviny nenesie so sebou toľko pozitív ako práve ovocie. Okrem toho že jeho pravidelná konzumácia podporuje trávenie a imunitu, znižuje krvný tlak a urýchľuje metabolizmus tukov je bohatým zdrojom vitamínov:

Vitamín B1 pomáha premieňať sacharidy na energiu. Nájdeme ho v hrozne, grepfruite, pomaranči, ananáse, melóne, černiciach a slivkách.

Vitamín B sa zas stará o pekný vzhľad našej pokožky a nechtov ale tiež prispieva k optimálnej činnosti srdca. Nachádza sa najmä v banánoch, mangu, hruškách či jablkách.

O správnu funkciu našich nervov sa zas pričiňuje vitamín B3, ktorý nájdeme v černiciach, malinách broskyniach či nektárinkách.

Najznámejší vitamín C je zas výborným antioxidantom a podporuje obranyschopnosť organizmu. Hľadajte ho najmä v čiernych ríbezliach, kivi, grepfruite, jablkách, čučoriedkach, čerešniach, citróne či papáji.

Koľko ovocia denne?

Pre zabezpečenie správneho chodu nášho organizmu odporúčajú lekári 2 porcie ovocia denne. Za porciu považujte toľko ovocia, koľko sa vám vmestí do dlane. Môže to byť jedno jablko, hruška či pomaranč. Pozor! Počas dňa je tiež potrebné zjesť 3 porcie zeleniny. Ak je zelenina nakrájaná na menšie kúsky, jedna porcia sa rovná dvom plným dlaniam.

photo-1500301802642-622bee979621

Pozor na sacharidy

Pri redukčných programoch je dobré pamätať si, že aj keď je ovocie zdravé a chutné, niektoré druhy obsahujú mnoho sacharidov. Preto je dobré uprednostniť tie druhy ovocia, ktorých obsah cukrov nie je až tak vysoký. Dávajte tiež prednosť sezónnemu ovociu – čerstvé nášmu telu vyhovuje najviac.

Prinášame vám prehľad množstva sacharidov, ktoré sa v jednotlivých druhoch ovocia nachádza.

 

Ovocie Obsah cukru (v g)
Jahody 4
Melón vodný 5,3
Grapefruit 5,9
Nektarinky 6,7
Broskyne 7,1
Kiwi 7,6
Marhule 7,9
Pomaranč 8
Hrušky 8,3
Slivky 8,4
Ananás 8,4
Čučoriedky 8,5
Jablká 8,8
Mandarínky 9
Banán 10,4
Čerešne 10,9
Granátové jablká 11,6
Mango 12,6
Hrozno 13,2
Figy 13,8