Zázračné ovocie
Snáď žiadny iný druh potraviny nenesie so sebou toľko pozitív ako práve ovocie. Okrem toho že jeho pravidelná konzumácia podporuje trávenie a imunitu, znižuje krvný tlak a urýchľuje metabolizmus tukov je bohatým zdrojom vitamínov:
Vitamín B1 pomáha premieňať sacharidy na energiu. Nájdeme ho v hrozne, grepfruite, pomaranči, ananáse, melóne, černiciach a slivkách.
Vitamín B sa zas stará o pekný vzhľad našej pokožky a nechtov ale tiež prispieva k optimálnej činnosti srdca. Nachádza sa najmä v banánoch, mangu, hruškách či jablkách.
O správnu funkciu našich nervov sa zas pričiňuje vitamín B3, ktorý nájdeme v černiciach, malinách broskyniach či nektárinkách.
Najznámejší vitamín C je zas výborným antioxidantom a podporuje obranyschopnosť organizmu. Hľadajte ho najmä v čiernych ríbezliach, kivi, grepfruite, jablkách, čučoriedkach, čerešniach, citróne či papáji.
Koľko ovocia denne?
Pre zabezpečenie správneho chodu nášho organizmu odporúčajú lekári 2 porcie ovocia denne. Za porciu považujte toľko ovocia, koľko sa vám vmestí do dlane. Môže to byť jedno jablko, hruška či pomaranč. Pozor! Počas dňa je tiež potrebné zjesť 3 porcie zeleniny. Ak je zelenina nakrájaná na menšie kúsky, jedna porcia sa rovná dvom plným dlaniam.
Pozor na sacharidy
Pri redukčných programoch je dobré pamätať si, že aj keď je ovocie zdravé a chutné, niektoré druhy obsahujú mnoho sacharidov. Preto je dobré uprednostniť tie druhy ovocia, ktorých obsah cukrov nie je až tak vysoký. Dávajte tiež prednosť sezónnemu ovociu – čerstvé nášmu telu vyhovuje najviac.
Prinášame vám prehľad množstva sacharidov, ktoré sa v jednotlivých druhoch ovocia nachádza.
Ovocie | Obsah cukru (v g) |
---|---|
Jahody | 4 |
Melón vodný | 5,3 |
Grapefruit | 5,9 |
Nektarinky | 6,7 |
Broskyne | 7,1 |
Kiwi | 7,6 |
Marhule | 7,9 |
Pomaranč | 8 |
Hrušky | 8,3 |
Slivky | 8,4 |
Ananás | 8,4 |
Čučoriedky | 8,5 |
Jablká | 8,8 |
Mandarínky | 9 |
Banán | 10,4 |
Čerešne | 10,9 |
Granátové jablká | 11,6 |
Mango | 12,6 |
Hrozno | 13,2 |
Figy | 13,8 |