Delená strava
Najmä koncom 90. rokov sa stala veľmi obľúbenou diéta založená na princípe „delenia“ stravy. Spočíva v zaradení potravín do jednotlivých kategórií: bielkoviny, sacharidy a neutrálne potraviny. V rámci diéty nekombinujeme potraviny z rôznych kategórií, pretože jedením „všetkého so všetkým“ dochádza k zaťažovaniu organizmu a tým k zhoršenému tráveniu.
Počas diéty je teda potrebné uvažovať, čo s čím zjete a regulovať tak obsah porcií.
- skupina - bielkovinová ( niekedy aj živočíšna) zahŕňa chudé mäso, ryby, sójové a mliečne výrobky, tofu, syry, vajíčka a strukoviny. Dovolené je aj menej sladké ovocie - citrusy, egreše, ríbezle, a rôzne exotické ovocie.
- skupina – sacharidová ( niekedy aj rastlinná) obsahuje produkty ako cestoviny, pečivo, ryža, výrobky z múky. Zaraďujú sa sem aj potraviny ako kukurica, kel, sladké ovocie ( banán, hruška, sušené ovocie) a zemiaky.
- skupinu tvoria neutrálne potraviny a počas stravovania ich môžeme kombinovať s bielkovinovou aj sacharidovou potravou. Patria tam jogurty, tvaroh, syry, olivový olej a väčšina zeleniny.
Nevýhody
- Diéta je náročná najmä kvôli obmedzeniam kombinácie vyššie uvedených skupín ( nie v každej situácii je možné rozdeliť si potraviny podľa odporúčaní), preto je najvhodnejšie stravu si vopred pripraviť
- Diéta neberie ohľad na prirodzenú potrebu príjmu živín
- Chudnutie počas diéty je teda výsledkom nižšieho príjmu energie a samotné „delenie potravín“ nie je dôvodom straty hmotnosti.
Výhody
-
keďže obsah svojho jedálnička musíme prísne kontrolovať, učí nás stravovať sa pravidelne a dodržiavať denný príjem energie