Delená strava

Najmä koncom 90. rokov sa stala veľmi obľúbenou diéta založená na princípe „delenia“ stravy. Spočíva v zaradení potravín do jednotlivých kategórií: bielkoviny, sacharidy a neutrálne potraviny. V rámci diéty nekombinujeme potraviny z rôznych kategórií, pretože jedením „všetkého so všetkým“ dochádza k zaťažovaniu organizmu a tým k zhoršenému tráveniu.

Počas diéty je teda potrebné uvažovať, čo s čím zjete a regulovať tak obsah porcií.

  1. skupina -  bielkovinová ( niekedy aj živočíšna) zahŕňa chudé mäso, ryby, sójové a mliečne výrobky, tofu, syry, vajíčka a strukoviny. Dovolené je aj menej sladké ovocie -  citrusy, egreše, ríbezle, a rôzne exotické ovocie.
  2. skupina – sacharidová  ( niekedy aj  rastlinná) obsahuje produkty ako cestoviny, pečivo, ryža, výrobky z múky. Zaraďujú sa sem aj potraviny ako kukurica, kel, sladké ovocie ( banán, hruška, sušené ovocie) a zemiaky.
  3. skupinu tvoria neutrálne potraviny a počas stravovania ich môžeme kombinovať s bielkovinovou aj sacharidovou potravou. Patria tam jogurty, tvaroh, syry, olivový olej a väčšina zeleniny.

Nevýhody

  • Diéta je náročná najmä kvôli obmedzeniam kombinácie vyššie uvedených skupín ( nie v každej situácii je možné rozdeliť si potraviny podľa odporúčaní), preto je najvhodnejšie stravu si vopred pripraviť
  • Diéta neberie ohľad na prirodzenú potrebu príjmu živín
  • Chudnutie počas diéty je teda výsledkom nižšieho príjmu energie a samotné „delenie potravín“ nie je dôvodom straty hmotnosti.

Výhody

  • keďže obsah svojho jedálnička musíme prísne kontrolovať, učí nás stravovať sa pravidelne a dodržiavať denný príjem energie